Новини

ПРОЕКТ „ПРЕВЕНЦИЯ НА БРАКОНИЕРСТВОТО И ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВОДНИТЕ ОБЕКТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ДЕВИН“ ОТЛИЧЕН НА ИЗЛОЖЕНИЕ В ИТАЛИЯ

Проектът на Сдружение на ловците и риболовците „Ловно-рибарско дружество“ град Девин беше определен като втори най-добър проект и получи специална награда за първи подгласник на победителя на изложение в Италия.

Изложението на проекти се проведе на 20 ноември 2021 г. във Ферара, Италия и на него бяха представени 16-те най-добри проекти в областта на устойчивото развитие от целия ЕС, финансирани от Местните инициативни рибарски групи, по Програма морско дело и рибарство 2014-2020 г.

Единственият български проект на изложението беше на дружеството, като изпълнението му е финансирано чрез Стратегията за ВОМР на МИРГ “Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат”.

Проектът е насочен към превенция и опазване на рибните ресурси/борба с бракониерството/ и опазване на околната среда, намаляване на броя на посегателствата над видовете риби/рибните ресурси в изкуствените и естествените водни екосистеми, намиращи се на територията на Община Девин и изграждане на информирана и активна маса от местни доброволчески екипи.

По проекта са обучени 30 доброволци, които чрез закупените технически средства дрон, фотокамери с MMS модул и email функции, зрителна тръба, термовизионен монокуляр, бинокли и моторна лодка бързо и адекватно ще оказват противодействие на нарушителите и ще провеждат акции, свързани с намаляване на бракониерството на територията и замърсяването на водните обекти.

Освен проведените обучения и закупеното оборудване,  по проекта са изготвени и раздадени на рибарски магазини и заинтересовани страни Дипляни, съдържащи актуална информация за периодите за забрана, разрешените зони за любителски риболов във водоемите и видовете риба в тях и  други изисквания по ЗРА, касаещи любителите риболовци и поставени  Информационни табели с надпис „Риболова забранен“ на подходящи места до водоеми и реки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *