Новини

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА “TROUT CUP DEVIN 2022”

Уважаеми колеги риболовци,
Имаме удоволствието, да Ви поканим за участие в турнира по спинингов риболов на пъстърва “TROUT CUP DEVIN 2022”, който ще се проведе на 14-15 май 2022 г. на река Девинска (в самия град Девин, близо до завода за минералната вода), която е в режим „хвани и пусни“. Състезанието се организира от Клуб по спортен риболов „Девин”.
Турнирът е отворен за участие за всички желаещи. В рамките на два дни всеки от вас ще има възможност да премери уменията си с едни от най-добрите спинингисти на България.
Турнирът ще се проведе съобразно разпорежданията на Министерството на здравеопазването за организиране на любителски спортни състезания в условията на пандемия от Ковид – 19.
Организаторите предвиждат солидно зарибяване за да има достатъчно риба за улавяне от всеки състезател. Трасето ще бъде зарибено с балканска пъстърва с тегло от 120 до 200 гр. Наградният фонд все още се уточнява и ще бъде съобщен допълнително. Във тази връзка организаторите приемат и спонсорство от риболовни магазини, лица изработващи изкуствени риболовни примамки и други.
Турнирът е ОТБОРЕН, като всеки отбор е съставен от 2 /двама/ състезатели.
Лови се в два манша – сутрин и следобед. СУТРИНТА ЕДИНИЯТ СЪСТЕЗАТЕЛ ЛОВИ, А ВТОРИЯТ Е КОНТРОЛЬОР (стои зад друг състезател, следи за спазването на правилника и му дава билетче за всяка уловена пъстърва). СЛЕДОБЕД СЕ РАЗМЕНЯТ – ТОЗИ, КОЙТО Е ЛОВИЛ СУТРИНТА СТАВА КОНТРОЛЬОР, А СУТРЕШНИЯТ КОНТРОЛЬОР СЕ СЪСТЕЗАВА. Лови се по правилата на световната федерация по риболовни спортове ФИПС. Най-отдолу е публикувана подробна извадка на общите положения.
• Цел на турнира:
Състезателите, участващи в националния отбор на България считат, че много кадърни и способни риболовци не получават достатъчна възможност за изяви в състезания по риболов на пъстърва с изкуствени примамки. По тази причина провеждаме турнира, за да дадем възможност на всеки желаещ да изпита тръпката от състезателния риболов на пъстърва. Ще имате възможност да се състезавате срещу националните състезатели, на България.
И не на последно място – да се запознаем, да обменим опит и да се повеселим заедно.
• Състезателно трасе:
Състои се от един сектор с обща дължина 400 метра, същия е ограничен с лента. Секторът е разграфен с маркировъчни колчета на боксове от по 10 метра всеки. Броят на боксовете е два пъти повече от този на състезателите в сектора. Например – при 20 състезателя в сектор боксовете са 40. Може да ловите само в незаети боксове, като във всеки един момент имате на разположение 21 свободни бокса.
• Времетраене и протичане на състезанието:
Състезанието ще се проведе в два манша в събота, 14 май (сутрин и следобед), и още два манша в неделя, 15 май (сутрин и следобед).
Всеки манш се състои от 4 рунда по 45 минути всеки. По предварително изтеглен жребий (списък с ротации за всеки рунд) състезателите избират един след друг стартови боксове в началото на рунда. След всеки рунд състезателите и техните контрольори се явяват пред информационното табло в сектора, за регистриране на улова. След това по сигнал и в ред, определен от ротационната ведомост, избират местата си за следващия рунд.
За всеки рунд се прави отделно класиране. Накрая точките и рибите от четирите рунда се сумират, и се съставя секторното класиране за манша.
Общият сбор точки и риби от двата манша определят крайния актив на всеки състезател за индивидуалното класиране в турнира.
Общият сбор точки и риби от двата манша на двамата състезатели в отбора определят крайния актив на всеки отбор за отборното класиране в турнира.
• Зарибяване за турнира:
Зарибяването с пъстърва ще се извършва от самите състезатели, по предварително изготвен списък по сектори, както следва:
I зарибяване – петък, 13 май, 18.30 часа
II зарибяване – събота, 14 май, 12.00 часа
III зарибяване – събота, 14 май, 18.00 часа
IV зарибяване – неделя, 15 май, 12.00 часа
Програма
Петък, 15 април
• Теглене на жребий за цялото състезание:
Жребият ще се тегли на 13 май, петък 20.00 ч., в гр. Девин, като мястото ще бъде допълнително определено. Теглят се групите за всеки от четирите манша в събота и неделя. Съставя се списък с контрольорите за всички състезатели за двата дни.
Публикуване на жребия – 21.00 ч. във фейсбук страницата Trout Fishing Competitions – Bulgaria. В същата страница своевременно ще се публикуват и класиранията след всеки манш.
На място в сектора преди всеки манш се теглят само ротациите с поредността за избор на място.
I манш, 14 май, събота (8.00 – 11.45 ч.)
Инструктаж и избор на боксове – 7.30 – 8.00 ч.
I рунд – начало 8.00 – край 08.45 ч.
II рунд – начало 9.00 – край 9.45 ч.
III рунд – начало 10.00 – край 10.45 ч.
IV рунд – начало 11.00 – край 11.45 ч.
II манш, 14 май, събота (14.00 – 17.45 ч.)
Избор на боксове – 13.30 – 14.00 ч.
I рунд – начало 14.00 – край 14.45 ч.
II рунд – начало 15.00 – край 15.45 ч.
III рунд – начало 16.00 – край 16.55 ч.
IV рунд – начало 17.00 – край 17.45 ч.
20.30 ч. – публикуване на междинните резултати
III манш, 15 май, неделя (8.00 – 11.45 ч.)
Инструктаж и избор на боксове – 7.30 – 8.00 ч.
I рунд – начало 8.00 – край 08.45 ч.
II рунд – начало 9.00 – край 9.45 ч.
III рунд – начало 10.00 – край 10.45 ч.
IV рунд – начало 11.00 – край 11.45 ч.
IV манш, 15 май, неделя (14.00 – 17.45 ч.)
Избор на боксове – 13.30 – 14.00 ч.
I рунд – начало 14.00 – край 14.45 ч.
II рунд – начало 15.00 – край 15.45 ч.
III рунд – начало 16.00 – край 16.55 ч.
IV рунд – начало 17.00 – край 17.45 ч.
Публикуване на крайните резултати и официално награждаване – 18.30 ч.
• Условия и такса за участие:
Участие: Турнирът е отворен за всички желаещи, разпределени в отбори по двама. Лица под 18 години трябва да се явят за участие с родител или настойник.
Такса за участие: 160 лева на отбор (80 лева на състезател). Събраните средства ще се използват за зарибяване на състезателното трасе с балканска пъстърва, за купите, както и за самата организация.
В случай на гръмотевична буря състезанието се прекратява. Организаторите могат да вземат решение за прекратяването му и при други лоши атмосферни условия (пороен дъжд и др.) В този случай класирането се прави съобразно правилата на ФИПС.
• Заявка за участие и плащане на таксите:
Заявки за участие в “TROUT CUP DEVIN 2022”, може да подадете на електронна поща sfcdevin@abv.bg или на тел.0882 4404 13 – Христо Пейков
При заявка по електронната поща да се напишат имената на състезателите и името на отбора, както и един телефонен номер за обратна връзка.
Заявката за участие ще се потвърждава от Христо Пейков с обаждане до един от представителите на всеки отбор. Таксата (160лв. на отбор) ще се заплаща на място на 14 май събота.
Справки и въпроси: тел. 0886 7968 40 – Станил Йотов, тел. 0882 4404 13-Христо Пейков
Краен срок за записване: 10 май 2022 г.
Извадка от правилника на ФИПС за състезанията в дисциплината „Улов на хищна риба от брега с изкуствени примамки
17 – Позволени са само изкуствени примамки (имитациите „муха“ са забранени).
За оборудване на силиконовите примамки са позволени единствено куки, утежнени в главата или в първата една трета на куката, подвижно или фиксирано. Една трета се изчислява от височината на куката от халката до сгъвката, мерено перпендикулярно.
Забранено е поставянето на тежести по влакното на линията, с изключение на евентуалното утежнение на главата или на първата една трета от куката; куките не трябва да бъдат с контри, а голи.
Примамките могат да бъдат с единична, двойна или тройна кука при максимум три куки.
Куките (примамките) могат да бъдат проверявани директно след всяка уловена риба. След замятането на примамката във водата, свободната ръка на риболовеца трябва задължително да бъде позиционирана върху дръжката на макарата. Воденето на линията е позволено само с пръчката и макарата, стриктно се забранява воденето на линията чрез държане на влакното с пръсти.
Забранява се умишленото търмъчене на рибата.
Забранено е използването на сонар по време на състезанието и тренировката.
Забранено е използването на дронове по време на състезанието и тренировката.
Забрането е използването на слушалки, телефони или уоки токи от риболовците по време на маншовете от шампионата.
-18- Риболовците могат да си монтират всякакъв брой въдици, но в хода на състезанието могат да използват само една активна въдица. Резервните въдици, приготвени за риболов, могат да се съхраняват в центъра на сектора (на предвидено от организаторите място). Риболовците могат да носят и със себе си една или повече резервни въдици.
-19- Единствено състезателите могат да използват кеповете за изваждане на рибата.
-20- Състезателите нямат право да получават никаква странична помощ; единствено капитанът може да влиза в бокс, където лови състезател от неговия отбор, но само за да даде устни напътствия; не е позволено да се влиза в бокс, където лови състезател от друг отбор.
-21- 1- УЛАВЯНЕ НА РИБАТА
Улавянето на риба е позволено само с кеп (рибата се гребва във водата, а не във въздуха). В случай, че конфигурацията на брега не позволява използването на кеп, рибата може да бъде извадена от водата и хваната с ръка от риболовеца. Тези зони от брега, където рибата не може да бъде кепчосана, трябва да бъдат определени на срещата на капитаните.
Уловените риби се зачитат само в случай, когато са закачени за устата или между устата и хрилните перки, или още между устата и хрилете.
Ако уловена риба излезе от бокса, и докосне и заплете линията на съседния риболовец, уловът ще бъде зачетен при условие, че двете линии не са заплетени при кепчосването на рибата и нямат допирни точки.
Ако двама риболовци уловят едновременно всеки по една риба (2 риби) и линиите на двамата са се допрели или заплели, двете риби ще бъдат зачетени при условие, че в момента на кепчосването линиите вече са се разплели и нямат допирни точки.
Ако линиите на двама риболовци останат заплетени една в друга след кепчосването, рибите (1 или 2) не се зачитат и трябва да бъдат пуснати незабавно във водата.
НЕ СЕ ЗАЧИТАТ РИБИ, УЛОВЕНИ ПРИ СЛЕДНИТЕ УСЛОВИЯ:
a) рибата е измъкната направо на земята при изваждането й от водата
b) рибата се откача преди да бъде проверена и пада на земята
c) рибата е извадена и поставена на земята преди да бъде проверена
d) рибата докосва земята преди да бъде върната във водата
2- КОНТРОЛ НА УЛАВЯНЕТО НА РИБАТА
A – Рибата не е закачена за устата или между устата и хрилните перки, или още между устата и хрилете:
a) Личният контрольор нарежда да бъде отрязано влакното (чрез движение с показалеца и средния пръст, наподобяващо ножица), и състезателят връща улова във водата. Този улов не се зачита.
B – Рибата е закачена за устата или между устата и хрилните перки, или още между устата и хрилете (най-малко една забита кука):
a) куката се вижда при затворена уста на рибата. Контрольорът казва „Окей“, риболовецът откача рибата я пуска обратно във водата
b) куката не се вижда при затворена уста на рибата. Контрольорът дава знак на риболовеца чрез движение с показалеца и средния пръст, наподобяващо ножица, че трябва да среже влакното; риболовецът я пусна обратно във водата.
ВСЕКИ ОПИТ ЗА ОТКАЧАНЕ НА РИБАТА БЕЗ СЛЕДЕНЕ ОТ КОНТРОЛЬОРА ВОДИ ДО ВРЪЩАНЕ НА РИБАТА ОБРАТНО ВЪВ ВОДАТА, БЕЗ ДА БЪДЕ ЗАЧЕТЕНА, ОСВЕН В СЛУЧАИТЕ, КОГАТО РИБАТА СЕ Е ОТКАЧИЛА САМА.
-22- Извън боксовете състезателите трябва да се движат дискретно и безшумно.
На риболовеца е забранено да държи линията си и да лови в съседен сектор или бокс.
САНКЦИИ
-28- Санкциите са както следва:
a) Предупреждение (жълт картон) за нарушаване на правила 11 (втори §) 16, 19, 20 и 22.
b) Дисквалификация (червен картон) за нарушаване на правила 14, 17, 18, 32, 35, 36.2 и 37 или при рецидив на нарушаване на правила 11 (втори §), 16, 19, 20 и 22.
c) Дисквалификация на отбора за нарушаване на правила 5, 34a и 34b-1.
d) Когато състезател е дисквалифициран за нарушение в един от 4-те периода на манша, той се дисквалифицира в секторното класиране за конкретния манш
e) В този случай на състезателя се присъжда брой точки, равен на броя на участниците + 1. Когато един риболовец е дисквалифициран, останалите зад него в класирането запазват заетите си места (пример: класираният на 8-мо място състезател Х е дисквалифициран, следващите зад него запазват местата си и получават 9 точки, 10 точки и т.н.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *